Masz ochotę na coś nowego? Oto przepis, który połączy tradycję naleśników z nowoczesnym fuzją smaków. Prezentujemy naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i awokado – doskonałe jako sycący obiad, kolacja lub wytrawne śniadanie. Zaskocz siebie i bliskich!
Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i awokado
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 4 sugerowane porcje
Na początek, pierś z kurczaka doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy na parze przez około 30 minut.
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: w głębokiej misce mieszamy jajko, mąkę, mleko oraz odrobinę soli. Za pomocą miksera ubijamy składniki do uzyskania gładkiej masy. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni.
W małym rondelku podgrzewamy łyżeczkę oliwy, wrzucamy posiekany czosnek oraz szpinak. Smażymy do momentu, gdy szpinak zmięknie, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Awokado oraz upieczonego wcześniej kurczaka kroimy w cienkie paski. Na każdym naleśniku układamy porcję awokado, kurczaka, podsmażonego szpinaku oraz ser mozzarella.
Składamy naleśniki na pół i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5 minut, aż ser się roztopi. Smacznego!