Pasjonujesz się kuchnią azjatycką? Oto nasz przepis na spring rollsy z kurczakiem, awokado i mango. Te rolki to harmonia smaków i kolorów oraz prawdziwa bomba wartości odżywczych, takich jak beta-karoten, witamina E i kwas foliowy. Życzymy smacznego!
Spring rollsy z kurczakiem, awokado i mango
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 6 sugerowanych porcji
Pierś z kurczaka kroimy na równomiernie grube paski. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i imbirem. Smażymy na rozgrzanej patelni do momentu uzyskania złotego koloru. Odstawiamy, by ostygło.
Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
Ogórek, awokado, mango i marchewkę kroimy w cienkie, długie paski.
W płaskim naczyniu, nieco większym niż arkusz papieru ryżowego, wlewamy wodę. Moczymy w niej krótko arkusz, a następnie kładziemy na płaskiej powierzchni. Na wilgotnym papierze ryżowym układamy makaron, kurczaka, kolorowe warzywa oraz świeże zioła. Następnie zawijamy w rolki.
W osobnej miseczce mieszamy składniki sosu (sos sojowy, ciepła woda, miód i masło orzechowe) do spring rollsów. Podajemy go jako dodatek do gotowych rolek.