Kuchnia cajun, ukształtowana w bagnistych terenach Luizjany, wyróżnia się wykorzystaniem produktów takich jak ryż, papryka, cebula oraz bukiet aromatycznych przypraw, w tym czosnku, pieprzu, oregano i tymianku. Nasz kurczak w stylu Cajun jest kwintesencją tego, co charakterystyczne dla tej kuchni. Połączony z kremowym awokado i soczystym mięsem kurczaka, stanowi doskonałą propozycję na smakowity obiad, który dostarcza mnóstwa wartości odżywczych. Zachęcamy do wypróbowania!
Kurczak Cajun
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
W misce mieszamy następujące przyprawy, tworząc mieszankę cajun: czosnek granulowany, pieprz, pieprz cayenne, tymianek, sól, słodką paprykę i oregano.
Gotujemy ryż zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż, aby uzyskać równomiernie grube plastry. Umieszczamy je w misce, dodajemy przygotowaną mieszankę cajun oraz oliwę, mieszamy wszystko i odstawiamy na co najmniej 15 minut, by się marynowały.
Paprykę i cebulę kroimy w cienkie plastry. Łodygi kolendry siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy paprykę, cebulę, łodygi kolendry i kumin. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną.
Piersi kurczaka grillujemy na rozgrzanej patelni po 6-7 minut z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru.
Awokado obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Podawanie: na talerz nakładamy ryż, kurczaka, podsmażane warzywa, plasterki awokado i posypujemy świeżymi listkami kolendry.