“Miska Buddhy”, inaczej nazywana “miską obfitości”, to doskonała propozycja dla tych, którzy pragną posiłku pełnego witamin i minerałów, który jednocześnie jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Pierwotnie danie to składa się wyłącznie z produktów roślinnych, w naszej interpretacji połączyliśmy słodkie bataty z kremowym awokado i białkowym tofu, a wszystko to podane z ryżem i bogatą mieszanką przypraw. Daj się uwieść temu niezwykłemu smakowi!
Buddha bowl
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Rozgrzewamy piekarnik do 200°C w trybie góra-dół.
- Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Tofu odsączamy, kroimy w kostki i mieszamy w miseczce z połową sosu sojowego oraz olejem.
- Bataty kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, przyprawiamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 20 minut.
- Paprykę kroimy w paski, awokado obieramy i kroimy w kostkę.
- Na rozgrzewanej patelni smażymy tofu do uzyskania złotej skórki, następnie odstawiamy.
- W miseczce łączymy masło orzechowe, resztę sosu sojowego i mleczko kokosowe.
- Do głębokiej miski nakładamy ryż, a wokół układamy pozostałe składniki: awokado, paprykę, tofu, upieczone bataty, kiełki i sałatę. Wszystko polewamy przygotowanym wcześniej sosem.