Czy wiesz, że doskonały burger niekoniecznie musi być na bazie wołowiny czy drobiu? Odkryj nasz wyjątkowy przepis na burgery z łososia podane z sosem tzatziki. Orzeźwiająca mieszanka jogurtu i ogórków doskonale podkreśla smak ryby, a dostarczane przez łososia kwasy omega-3 są niezwykle korzystne dla zdrowia. To też doskonały sposób, by zachęcić do jedzenia ryb nawet tych, którzy nie są ich wielkimi miłośnikami. Przekonaj się sam!
Burgery z łososia z sosem tzatziki
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Zgodnie z instrukcją gotujemy ryż.
- Łososia siekamy na drobno i umieszczamy w misce, dodając do niego ryż.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni, na której krótko podsmażamy szpinak. Po 3 minutach dodajemy gałkę muszkatołową, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
- Do miski dodajemy ostudzony szpinak, jajko, sól oraz pieprz, a następnie dokładnie mieszamy składniki.
- Masę odstawiamy na 5 minut, po czym formujemy z niej burgery i smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony.
- Przygotowanie sosu tzatziki:
- Ogórka dokładnie myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie umieszczamy na sicie i posypujemy solą. Po 3 minutach wyciskamy nadmiar wody.
- W misce łączymy posiekany czosnek, jogurt, ogórki, sól oraz pieprz.