Czy masz dość oklepanych tortilli, do których nie wiesz co dodać? Połączenie hummusu, kurczaka oraz warzyw będzie bardzo odświeżającą mieszanką, w przystępnej postaci, która zawsze i wszędzie będzie mogła Ci towarzyszyć. W pracy, na wycieczce górskiej, podczas kolacji – delektuj się smakiem naszej tortilli.
Tortille z hummusem, warzywami i kurczakiem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Kurczaka kroimy, przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką, a następnie odstawiamy.
Do blendera przekładamy ciecierzycę z połową jej zalewy.
Wzbogacamy mieszankę o ząbek czosnku, oliwę, kumin, sok z cytryny oraz masło orzechowe. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ogórki i pomidorki siekamy, a z granatu wydobywamy owoce.
Natkę pietruszki drobno siekamy i mieszamy z jogurtem naturalnym. Doprawiamy solą i pieprzem.
Kurczaka smażymy na patelni około 4 minuty z każdej strony, do momentu aż będzie w pełni wysmażony.
Na plackach tortilli rozsmarowujemy przygotowany hummus, układamy na nich kurczaka, mix sałat, przygotowane wcześniej warzywa, a całość posypujemy ziarnami granatu.
Na wierzch wylewamy sos na bazie jogurtu. Smacznego!