Chcesz spróbować kotletów w odmiennej, wegetariańskiej wersji? Oto nasz przepis na pieczone kotleciki z ciecierzycy specjalnie dla Ciebie! Ciecierzyca bogata w białko, w połączeniu z aromatycznymi przyprawami, oraz odżywcza kasza jaglana pełna witamin i minerałów tworzą niezwykły duet, który zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Musisz to wypróbować!
Pieczone kotleciki z ciecierzycy
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przygotowujemy kaszę jaglaną i odsączamy ciecierzycę.
Na oliwie podsmażamy drobno pokrojonego pora.
Listki natki pietruszki odkładamy na bok, a łodyżki siekamy.
Czosnek obieramy i dokładnie rozgniatamy.
Wszystkie składniki, włączając ugotowaną kaszę i ciecierzycę, przekładamy do blendera. Dodajemy również czosnek, pietruszkę oraz wybrane przyprawy. Mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Kotleciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, formując je za pomocą łyżki. Pieczemy przez około 25 minut.
Wszystkie składniki sosu (pomidory z puszki, czosnek, erytrytol, sól, pieprz) blendujemy, a następnie podgrzewamy przez 10 minut. Gotowe kotleciki podajemy z aromatycznym sosem pomidorowym.