Pieczenie łososia w towarzystwie warzyw i ryżu – proste i smaczne. Co więcej, taki posiłek dostarcza cennych kwasów omega-3, witaminy E oraz jodu. Z pewnością warto go wypróbować!
Szybki pieczony łosoś
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Z łososia usuwamy skórę i dzielimy na porcje.
Przygotowujemy marynatę, mieszając w misce miód, sos sojowy, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Następnie zalewamy nią porcje łososia.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją, a po ugotowaniu odcedzamy. Przekładamy go do żaroodpornego naczynia, na którym układamy marynowanego łososia, plasterki pomidora, cytryny oraz pokrojoną cukinię.
Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut. Smacznego!