Gołąbki to tradycyjny składnik menu w kuchni środkowoeuropejskiej, jest ot doskonała propozycja na sycący obiad czy lunch do pracy. Nasza wersja tego klasyka jest nie tylko smaczna, ale również zdrowsza, dzięki czemu idealnie wpisuje się w potrzeby osób dbających o linię. Oto jak przygotować pyszne gołąbki w odchudzonej wersji:
Pieczone gołąbki
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 2 sugerowane porcje
- Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, a następnie odcedzamy i studzimy.
- Podczas gdy ryż się gotuje, cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach i przenosimy na patelnię z rozgrzanym olejem. Dusimy ją przez około 10 minut. Po tym czasie przenosimy do misy, aby przestygła.
- Aby przygotować sos, blendujemy pomidory z oregano, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Do wystudzonej kapusty dodajemy cebulę, czosnek, ryż i mięso. Dokładnie mieszamy, a następnie formujemy z tej masy gołąbki.
- W naczyniu żaroodpornym rozprowadzamy odrobinę sosu, układamy na nim gołąbki, a następnie zalewamy resztą sosu.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut, używając trybu góra-dół. Smacznego!