Piernik to nie tylko świąteczna tradycja! Odkryj nasz piernik z aromatyczną gruszką, który zasmakuje doskonale w każdym sezonie. Połączenie gruszki z powidełkami śliwkowymi daje niezwykle pyszny wypiek, który z pewnością zachwyci całą rodzinę. Koniecznie wypróbuj!
Piernik z gruszką
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 10 sugerowanych porcji
- Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni, ustawiając tryb góra-dół.
- W niewielkim garnku łączymy masło, miód i przyprawy, a następnie delikatnie podgrzewamy, aż składniki się połączą.
- W dużej misce łączymy mąkę z sodą, a następnie wlewamy mieszankę z garnka. Dodajemy mleko, jogurt, posiekane śliwki, powidła (lub dżem) i posiekane orzechy. Dokładnie mieszamy. Gdy składniki są dobrze połączone, wbijamy jajka i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Przenosimy ciasto do foremki, a następnie delikatnie wciskamy w nie pokrojone gruszki.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40-45 minut. Smacznego!