Kochasz azjatyckie aromaty? Nasza wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym stanie się Twoim ulubieńcem od pierwszej degustacji. W tym daniu królują składniki takie jak słodki miód, aromatyczny sos sojowy czy pikantny imbir. Kto wyjdzie zwycięsko z tej symfonii smaków? Twoje kubki smakowe — nie możesz tego przegapić!
Wieprzowina słodko kwaśna
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Gotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Polędwiczkę kroimy w pół i następnie w cienkie plasterki. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące ziemniaczanej.
- Paprykę i cebulę kroimy w większe kawałki. Imbir, czosnek i chilli drobno siekamy.
- Składniki sosu łączymy w miseczce (sok z cytryny, woda, erytrytol, miód, sos sojowy).
- Na rozgrzanej patelni z olejem przesmażamy warzywa przez około 2 minuty, po czym odstawiamy je na bok.
- Na tę samą patelnię kładziemy polędwiczkę i smażymy ją przez około 4 minuty, mieszając i obracając po 2 minuty. Następnie dodajemy uprzednio podsmażone warzywa oraz przygotowany wcześniej sos. Wszystko razem smażymy przez 3 minuty. Wreszcie dodajemy sezam i mieszamy.
- Gotową polędwiczkę podajemy z ryżem, posypaną dodatkową porcją sezamu. Smacznego!