Sos guacamole, przyrządzany z awokado, pomidorów i cebuli, stanowi serce kuchni meksykańskiej. Jednym z dań, w którym go można wykorzystać, jest sałatka z kurczakiem i awokado. Dzięki obecności warzyw takich jak sałata, papryka czy kukurydza, sałatka jest nie tylko smakowita, ale i pełna wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako lekki letni posiłek.
Sałatka z kurczakiem i awokado
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Paski kurczaka oprószamy połową przypraw, polewamy sokiem z limonki i połową oleju, następnie odstawiamy, aby się zamarynowały.
- Paprykę i cebulę siekamy, a kukurydzę z puszki odcedzamy. Wszystko mieszamy z pozostałymi przyprawami.
- Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni około 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy go na talerz.
- Na tej samej patelni podduszamy pokrojone warzywa na małym ogniu przez około 6-7 minut, regularnie mieszając.
- Do warzyw wrzucamy kurczaka, mieszając delikatnie składniki. Posypujemy połową posiekanej papryczki chilli.
- Sos guacamole:
- Miąższ z awokado rozgniatamy widelcem. Dodajemy siekaną cebulę, sok z limonki, resztę papryczki chilli oraz pomidora pokrojonego w kostkę (bez gniazd nasiennych). Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy świeżą kolendrę.