Sernik czy szarlotka? Któż z nas nie zmagał się z tym wyborem. Dlaczego nie połączyć obu tych smaków? Ciasto “sernik-szarlotka” to połączenie aksamitnego spodu serowego z warstwą aromatycznych jabłek. Całość jest dopełniona chrupiącą kruszonką z płatków owsianych i daktyli.
Sernik szarlotka
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Przepis ma 10 sugerowanych porcji
Masa serowa: Twaróg sernikowy blendujemy z budyniami (w postaci proszku), erytrolem (10 gram) oraz cukrem waniliowym. Następnie, dodając jajka, kontynuujemy miksowanie do uzyskania gładkiej masy.
Przygotowanie jabłek: Po ich obraniu kroimy je w drobną kostkę, następnie mieszamy z cukrem pudrem z erytrolu (15 gram) oraz cynamonem.
Kruszonka: Namoczone daktyle rozdrabniamy (np. w blenderze) i łączymy z płatkami owsianymi, tworząc chrupiącą masę.
Rozkładamy masę serową na spód foremki o średnicy 26 cm, na nią układamy warstwę jabłek i posypujemy przygotowaną kruszonką.
Całość wkładamy do wcześniej nagrzanego do 180 stopni piekarnika, w trybie góra-dół. Po upływie 20 minut obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Wskazane jest umieszczenie pod blaszką naczynia z wodą.
Po wyjęciu z piekarnika, sernik-szarlotka jest gotowy do podania. Smacznego!