Zupy stanowią fundament w kuchni polskiej. Kto z nas nie zna rosołu, pomidorowej, żurku czy fasolowej? Czasem jednak pragniemy urozmaicić domowy jadłospis. Idealnym pomysłem może być zupa z cukinią i kurczakiem. Zastąpienie śmietany jogurtem naturalnym czyni ją lżejszą.
Zupa z cukinią i kurczakiem
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Na oliwie podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy marchew i smażymy przez kolejne 3 minuty.
Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki, solimy i kontynuujemy smażenie przez 5 minut. Wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy przez około 15 minut.
Kiedy ziemniaki zaczynają się mięknąć, dodajemy pokrojoną cukinię i gotujemy przez kolejne 5 minut bez przykrycia.
Do zupy wrzucamy kawałki kurczaka, gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Po wyłączeniu ognia dodajemy posiekany szczypiorek.
Podając zupę, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego. Smacznego!