Śniadania mogą być różnorodne i nie ograniczać się jedynie do tradycyjnych kanapek. Alternatywą są placuszki na bazie twarogu, przyrządzone z mąki orkiszowej, która stanowi zdrowszą opcję w porównaniu do tradycyjnej białej mąki, dzięki wyższej zawartości błonnika, żelaza oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Placuszki twarogowe
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek jaj.
Białka ubijamy do uzyskania sztywnej piany.
Mąkę orkiszową przesiewamy, a następnie łączymy z twarogiem, żółtkami i erytrolem.
Do powstałej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Na dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu, wykładamy porcje ciasta, formując placuszki.
Podawane z jogurtem naturalnym oraz świeżymi owocami tworzą doskonałe, smaczne śniadanie. Smacznego!