Pad Thai to ikona kuchni tajskiej. Jest to potrawa składająca się z makaronu ryżowego smażonego z kurczakiem, różnorodnymi warzywami, grzybami, a także sosem sojowym i octem ryżowym. Kolendra nadaje temu daniu charakterystycznego, niepowtarzalnego aromatu, będącego symbolem smaków Tajlandii.
Pad Thai
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
Do przygotowania warzywa kroimy w cienkie paseczki, a mięso kurczaka w małe kawałki. Kolendrę siekamy drobno.
Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu.
W szerokiej patelni lub woku rozgrzewamy olej, a następnie dodajemy posiekany czosnek oraz imbirem.
Po chwili dodajemy kawałki kurczaka. Gdy stają się lekko zrumienione, wrzucamy przygotowane warzywa. Całość smażymy przez kolejne 5 minut.
Do smażonych składników wlewamy mieszankę sosu sojowego, cukru i octu ryżowego. Całość smażymy przez minutę, stale mieszając, po czym dodajemy ugotowany makaron.
Na koniec, przed podaniem, potrawę posypujemy świeżą kolendrą i sezamem. Życzę smacznego posiłku!