Kto potrafi oprzeć się kuszącemu sernikowi? Ta klasyczna słodkość jest uwielbiana przez wielu, za jej prostotę i wyjątkowy smak. Przedstawiam Ci wersję “light” sernika, idealną dla tych, którzy chcą się poczęstować nieco większym kawałkiem. Połączenie płatków owsianych z masłem orzechowym nadaje ciastu niepowtarzalnej nuty.
Sernik na spodzie z płatków owsianych
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Zaczynamy od przygotowania spodu: Do miski wrzucamy płatki owsiane, masło orzechowe, masło i miód. Blendujemy składniki do uzyskania jednolitej masy.
- Następnie przekładamy masę do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzając i delikatnie dociskając. Formę wstawiamy do lodówki na ok. 60 minut.
- Podczas chłodzenia spodu, przystępujemy do przygotowania masy serowej: Do kolejnej miski dodajemy ser, jogurt, budyń, jajka oraz erytrol. Całość blendujemy, aż masa stanie się gładka i jednolita.
- Ochłodzony spód posypujemy cynamonem, a następnie wylewamy na niego masę serową, rozprowadzając równomiernie.
- Wstawiamy ciasto do wcześniej nagrzanego piekarnika (180 stopni, tryb góra-dół) i pieczemy na kratce przez ok. 50 minut. Warto zwrócić uwagę na ważny trik: Pod kratką umieszczamy blachę z wodą – dzięki temu sernik będzie wilgotny i nie opadnie.
- Po upieczeniu, wyłączamy piekarnik, uchylamy jego drzwiczki i pozostawiamy sernik do ostygnięcia na kolejne 30 minut wewnątrz. Po tym czasie jest gotowy do podania. Smacznego!