Alternatywna pizza z batata i mąki owsianej stała się ulubieńcem w naszym menu. Oto sposób przygotowania tego zdrowszego odpowiednika tradycyjnej pizzy, który zachwyci wszystkich podczas każdej okazji dzięki dodatkom takim jak szynka parmeńska, papryka i parmezan.
Pizza z batatów
Składniki
Kalorie
Bialko
Weglowodany
Tluszcz
Blonnik
Kategorie
Sposób przygotowania
- Dokładnie myjemy batata, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ustawionym na 180 stopni (tryb góra-dół) przez ok. 40 minut, aż stanie się miękki. Gdy ostygnie, obieramy go i rozdrabniamy na puree widelcem.
- Dodajemy powoli przesianą mąkę owsianą, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli jest zbyt gęste, dodajemy trochę wody). Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do dłoni.
- Blaszkę do pizzy lekko smarujemy oliwą, a następnie rozprowadzamy ciasto na niej, formując odpowiedni kształt. Następnie nakłuwamy je widelcem w kilku miejscach.
- Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut w 180 stopniach.
- W międzyczasie szykujemy sos: na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy czosnek, przyprawy i przecier pomidorowy. Gotujemy aż wszystko dobrze się połączy.
- Upieczone ciasto smarujemy przygotowanym wcześniej sosem, a następnie układamy na nim wybrane dodatki.
- Całość wracamy do piekarnika na kolejne 15 minut.
- Po upieczeniu posypujemy pizzę świeżo startym parmezanem i listkami bazylii.
- Przyjemnego degustowania!