Mamy nadzieję, że spodoba Ci się ten artykuł.Jeżeli potrzebujesz pomocy dietetyka i trenera kliknij tutaj!
jelita just be fit

Jelita – Aż 80% odporności pochodzi z jelit! (Badania naukowe, ocena dietetyka)

Ten tekst przeczytasz w 3 minuty

Z artykułu dowiesz się:

  • Jakie substancje wzmocnią twoje jelita
  • W jakich łatwo dostępnych produktach je znajdziesz
  • Jak najlepiej zadbać o swoje jelita

W jelitach znajduje się najwięcej komórek odpornościowych, które codziennie toczą walkę z patogenami zagrażającymi naszemu zdrowiu. Zaś kondycja samych jelit w dużej mierze zależy od zamieszkujących je bakterii.

W normalnych warunkach różne gatunki bakterii pozostają względem siebie w idealnej równowadze. Niestety ta równowaga bywa zaburzona przez nieprawidłową dietę, przyjmowanie niektórych leków (np. zmniejszających wydzielanie kwasu żołądkowego) czy też z powodu tak banalnego czynnika, jak starzenie się organizmu.

Taka sytuacja stwarza pewne niebezpieczeństwa.

Naukowcy udowodnili, że zaburzony mikrobiom jelit wiąże się z rozwojem różnych schorzeń, m.in. alergii i nietolerancji pokarmowych, obniżonej odporności, otyłości, cukrzycy, zespołu metabolicznego, zespołu jelita drażliwego (IBS), chorób serca, chorób wątroby oraz depresji.

Czujesz, że Twoje jelita nie są w dobrym stanie?

Zgłoś się do Just be FIT! Dzięki pomocy dyplomowanych dietetyków osiągniesz swój cel szybciej, łatwiej i zdrowiej!

SPIS TREŚCI:
1. Jak możemy wspomóc nasze bakterie jelitowe?
2. 2xO, czyli owies i otręby pszenne
3. Bakterie w pakiecie, czyli tradycyjne kiszonki
4. Nie tylko na kaca, czyli kefir, jogurt i maślanka
5. Zielono mi, czyli niedojrzałe banany

Plan dietetyczny i treningowy online

1. Jak możemy wspomóc nasze bakterie jelitowe?

W odbudowaniu równowagi mikrobiomu doskonale sprawdzają się dwie grupy substancji:

  • probiotyki,
  • prebiotyki.

Probiotyki to żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Mówiąc po ludzku: to konkretne szczepy bakterii i inne mikroorganizmy o udowodnionym w badaniach, pozytywnym wpływie na zdrowie człowieka.

Czym w takim razie są prebiotyki? To substancje, które są oporne na procesy trawienne człowieka, za to w jelitach doskonale stymulują wzrost „dobrych” bakterii i ograniczają wzrost tych „złych”.

Poniżej przygotowaliśmy dla Ciebie listę łatwo dostępnych produktów, które wspomagają zdrowie jelit, a w konsekwencji — twoją odporność!

Dobro narodowe, czyli cebula, por i czosnek

Grupą naturalnych prebiotyków są fruktooligosacharydy (FOS), które w dużej ilości znajdują się w typowo polskich warzywach: porze, cebuli i czosnku. W dwóch ostatnich znajdziesz kolejny prebiotyk – inulinę. Ma ona szerokie spektrum działania:

  • stymuluje wzrost „dobrych” bakterii z rodzaju Bifidobacterium,
  • zapobiega zaparciom,
  • powoduje obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi,
  • poprawia wchłanianie wapnia.

Warto tutaj zaznaczyć, że nagłe zwiększenie spożycia FOS i inuliny może skutkować pojawieniem się wzdęć i gazów. Dlatego jeśli nie jadasz dużych ilości cebuli, pora i czosnku na co dzień, zwiększaj ich ilość w diecie stopniowo.

jelita dieta online just be fit

2. 2xO, czyli owies i otręby pszenne

Owies zawiera beta-glukany, czyli substancje prebiotyczne, które przede wszystkim wspierają wzrost bakterii probiotycznych z gatunku Lactobacillus.

Natomiast otręby pszenne są bogate w związki nazywane arabinoksylanowymi oligosacharydami (AXOS). Stymulują one namnażanie bakterii z rodzaju Bifidobacterium oraz poprawiają częstotliwość wypróżnień.

3. Bakterie w pakiecie, czyli tradycyjne kiszonki

Kiszonki zawierają bakterie kwasu mlekowego, które wspomagają trawienie i regulują pracę jelit. Co więcej, niektóre izolowane z kiszonek mikroogranizmy są genetycznie podobne do szczepów zawartych w probiotycznych suplementach diety!

4. Nie tylko na kaca, czyli kefir, jogurt i maślanka

Podobnie do kiszonek, fermentowane produkty mleczne zawierają bakterie probiotyczne, zwłaszcza z gatunku Lactobacillus. Ulubieńcem naukowców jest zdecydowanie kefir, który ma potwierdzone w badaniach właściwości wspierające odporność, a także:

  • przeciwalergiczne,
  • przeciwnowotworowe,
  • przeciwzapalne,
  • obniżające poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi.

Warto wybierać produkty dobrej jakości, a zwłaszcza takie, które na opakowaniu podają użyte podczas produkcji szczepy bakterii. Oprócz tego kefir i jogurt zrobisz też w domu, wykorzystując gotowe zakwasy.

jelita odchudzanie odpornosc

5. Zielono mi, czyli niedojrzałe banany

Niedojrzałe, zielonkawe banany są bogate w skrobię oporną — prebiotyk rozkładany przez bakterie jelitowe. Skrobia oporna stabilizuje pH jelit, przez co zapobiega inwazji „złych” bakterii, poprawia rytm wypróżnień oraz normalizuje poziom cukru we krwi.

Znajdziesz ją nie tylko w niedojrzałych bananach, ale też w czerstwym chlebie, płatkach śniadaniowych, odgrzewanym makaronie i ziemniakach, a także w warzywach strączkowych i ziarnach zbóż.

Czujesz się coraz gorzej, a nadal odkładasz dietę na później? Pamiętaj, że twoje zdrowie jest najważniejsze — skontaktuj się z nami już dziś i odmień swoje życie!

Co chcesz osiągnąć?

Wybierz swój cel, który chcesz wspólnie z nami osiągnąć

Bibliografia:

  1. Viggiano D, Ianiro G, Vanella G, et al. Gut barrier in health and disease. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2015;19(6):1077–85.
  2. FAO/WHO (2001) Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria. Report of a Joint FAO/WHO Expert Consultation on Evaluation of Health and Nutritional Properties of Probiotics in Food Including Powder Milk with Live Lactic Acid Bacteria.
  3. Marco ML, Heeney D, Binda S, Cifelli CJ, Cotter PD, Foligné B, Gänzle M, Kort R, Pasin G, Pihlanto A, Smid EJ, Hutkins R. Health benefits of fermented foods: microbiota and beyond. Curr Opin Biotechnol. 2017 Apr;44:94-102. doi: 10.1016/j.copbio.2016.11.010. Epub 2016 Dec 18. PMID: 27998788.
  4. de Oliveira Leite AM, Miguel MA, Peixoto RS, Rosado AS, Silva JT, Paschoalin VM. Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: a natural probiotic beverage. Braz J Microbiol. 2013 Oct 30;44(2):341-9. doi: 10.1590/S1517-83822013000200001. PMID: 24294220; PMCID: PMC3833126.
  5. Rosa DD, Dias MMS, Grześkowiak ŁM, Reis SA, Conceição LL, Peluzio MDCG. Milk kefir: nutritional, microbiological and health benefits. Nutr Res Rev. 2017 Jun;30(1):82-96. doi: 10.1017/S0954422416000275. Epub 2017 Feb 22. PMID: 28222814.
  6. Fuentes-Zaragoza, E., Sánchez-Zapata, E., Sendra, E., Sayas, E., Navarro, C., Fernández-López, J., Pérez-Álvarez, J.A., 2011, Resistant starch as prebiotic: A review, Starch/Stärke, vol. 63, iss. 7, s. 406-415. DOI 10.1002/star:201000099

Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

Dorota Szczypka

Dietetyk kliniczny

Jestem magistrem dietetyki klinicznej z obszerną wiedzą oraz doświadczeniem w zakresie chorób klinicznych.

Posted in Porady dietetyczne, Zdrowie | Tagged , , , ,

Najnowsze artykuły:

Plan dietetyczny i treningowy online