
Anna Paruch
Cześć! Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym, z zamiłowania kucharzem i cukiernikiem. Ukończyłam studia w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. W praktyce klinicznej zajmuję się przede wszystkim leczeniem dietetycznym chorób układu pokarmowego, chorób autoimmunologicznych, a także żywieniem w przebiegu alergii i nietolerancji. Sama od 15 lat choruję na celiakię. Uważam, że dobra dieta to taka, w której jest też miejsce na małe przyjemności i ulubione produkty i potrawy.
Doświadczenie
Dietetykę ukończyłam w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Odbyłam liczne praktyki w krakowskich szpitalach, m. in. w Szpitalu Uniwersyteckim, Szpitalu Specjalistycznym im. Jana Pawła II, Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym. Ponieważ dietetyka jest dynamicznie rozwijającą się nauką, ciągle aktualizuję swoją wiedzę na licznych webinarach, kursach, szkoleniach i konferencjach. Biegle mówię w języku angielskim oraz ukończyłam kurs English in Dietetics.
Jestem odpowiedzialna w Just be FIT za nasz autorski program Diety Klinicznej. Pomagamy w nim pacjentom z chorobami, które wymagają specjalnego profesjonalnego wsparcia.
Wykorzystując swoją wiedzę i doświadczenie w dziedzinie żywienia postanowiłam stworzyć Gabinet dietetyczny online. Jest to miejsce, w którym wspieram przez wideokonsultacje moich pacjentów w różnych jednostkach chorobowych.
Prowadzę prelekcje z zakresu dietetyki klinicznej, warsztaty dietetyczne oraz warsztaty kulinarne.
Uwielbiam przekazywać wiedzę dietetyczną w prosty i przystępny sposób, dlatego piszę i redaguję artykuły na stronie Just be FIT.
Specjalizacja
Kursy specjalizacyjne i certyfikaty:
- 2021
– Insulinooporność od teorii do praktyki
- 2020
– Crohn’s Exclusion Diet w praktyce (dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska)
– Science & Cooking: From Haute Cuisine to Soft Matter Science (Harvard)
– Postępowanie żywieniowe w alergii. Wpływ diety na wyciszenie układu odpornościowego (Dietomedica)
– Praca z dziećmi z perspektywy psychodietetycznej (Dbam o cud)
- 2019
– Choroba Leśniowskiego-Crohna – jak skutecznie wprowadzić w remisję choroby? (Dietomedica)
- 2018
– Relacja Dietetyk-Pacjent. Praca z trudnym pacjentem (Anna Paluch)
– Zastosowanie diety roślinnej w leczeniu insulinooporności (Iwona Kibil)
– Praca z pacjentem z chorobami autoimmunologicznymi – profilaktyka, diagnostyka i leczenie żywieniowe (Paulina Ihnatowicz)
– Endometrioza i PCOS – zalecenia diagnostyczno-żywieniowe (Monika Gackowska)
– Rozszerzanie diety niemowlęcia i dieta dziecka w drugim roku życia – zalecenia i praktyka (Małgorzata Jackowska)
- 2017
– Dieta dla płodności (Sylwia Leszczyńska)