Anna Paruch

Dyplomowany Dietetyk kliniczny
Doświadczenie: 7 lat

Cześć! Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym, z zamiłowania kucharzem i cukiernikiem. Ukończyłam studia w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. W praktyce klinicznej zajmuję się przede wszystkim leczeniem dietetycznym chorób układu pokarmowego, chorób autoimmunologicznych, a także żywieniem w przebiegu alergii i nietolerancji. Sama od 15 lat choruję na celiakię. Uważam, że dobra dieta to taka, w której jest też miejsce na małe przyjemności i ulubione produkty i potrawy.

Doświadczenie

Dietetykę ukończyłam w Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Odbyłam liczne praktyki w krakowskich szpitalach, m. in. w Szpitalu Uniwersyteckim, Szpitalu Specjalistycznym im. Jana Pawła II, Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym. Ponieważ dietetyka jest dynamicznie rozwijającą się nauką, ciągle aktualizuję swoją wiedzę na licznych webinarach, kursach, szkoleniach i konferencjach. Biegle mówię w języku angielskim oraz ukończyłam kurs English in Dietetics.

Jestem odpowiedzialna w Just be FIT za nasz autorski program Diety Klinicznej. Pomagamy w nim pacjentom z chorobami, które wymagają specjalnego profesjonalnego wsparcia.

Wykorzystując swoją wiedzę i doświadczenie w dziedzinie żywienia postanowiłam stworzyć Gabinet dietetyczny online. Jest to miejsce, w którym wspieram przez wideokonsultacje moich pacjentów w różnych jednostkach chorobowych.

Prowadzę prelekcje z zakresu dietetyki klinicznej, warsztaty dietetyczne oraz warsztaty kulinarne.

Uwielbiam przekazywać wiedzę dietetyczną w prosty i przystępny sposób, dlatego piszę i redaguję artykuły na stronie Just be FIT.

Specjalizacja

Kursy specjalizacyjne i certyfikaty:

2021

  • Insulinooporność od teorii do praktyki

2020

  • Crohn’s Exclusion Diet w praktyce (dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska)
  • Science & Cooking: From Haute Cuisine to Soft Matter Science (Harvard)
  • Postępowanie żywieniowe w alergii. Wpływ diety na wyciszenie układu odpornościowego (Dietomedica)
  • Praca z dziećmi z perspektywy psychodietetycznej (Dbam o cud)

2019

  • Choroba Leśniowskiego-Crohna – jak skutecznie wprowadzić w remisję choroby? (Dietomedica)

2018

  • Relacja Dietetyk-Pacjent. Praca z trudnym pacjentem (Anna Paluch)
  • Zastosowanie diety roślinnej w leczeniu insulinooporności (Iwona Kibil)
  • Praca z pacjentem z chorobami autoimmunologicznymi – profilaktyka, diagnostyka i leczenie żywieniowe (Paulina Ihnatowicz)
  • Endometrioza i PCOS – zalecenia diagnostyczno-żywieniowe (Monika Gackowska)
  • Rozszerzanie diety niemowlęcia i dieta dziecka w drugim roku życia – zalecenia i praktyka (Małgorzata Jackowska)

2017

  • Dieta dla płodności (Sylwia Leszczyńska)