7 produktów, dzięki którym poprawisz koncentrację

Z artykułu dowiesz się:

  • Jakie produkty poprawiają koncentrację
  • Z czego wynika zdolność koncentracji
  • Czy orzechy są “zdrowe” dla mózgu

W dzisiejszym świecie sprawnego umysłu potrzebujesz dużo bardziej, niż siły fizycznej. To jeszcze nic! Zdolność koncentracji przyda ci się także podczas treningu, ponieważ lepiej skupisz się na aktualnym celu i utrzymasz motywację.

Jako że zdrowie fizycznie nierozerwalnie łączy się ze zdrowiem psychicznym, w zachowaniu dobrej kondycji obydwu wesprze cię odpowiednia dieta.

Zaplanuj ją mądrze i uwzględnij w codziennym jadłospisie niezbędną ilość składników odżywczych. Potrzebujesz pomocy w tym zadaniu? Dobrze się składa, ponieważ dzisiejszy artykuł podpowie ci, które produkty żywieniowe usprawniają pracę mózgu.

SPIS TREŚCI:
1. Awokado
2. Jajka
3. Kefir
4. Kurkuma
5. Łosoś
6. Orzechy
7. Zielone warzywa liściaste
8. Podsumowanie

 

Plan dietetyczny i treningowy online

 

Brakuje ci wiedzy odnośnie podstaw zbilansowanej diety? Skorzystaj z pomocy dyplomowanych specjalistów Just be FIT! Ułożą dla ciebie nie tylko plan żywieniowy, ale również treningowy. Dzięki ich doświadczeniu osiągniesz każdy cel o wiele szybciej i co najważniejsze — bezpieczniej.

 

1. Awokado

Prawdopodobnie najtłustszy owoc świata, awokado, wpływa pozytywnie na mózg. Robi to właśnie dzięki prozdrowotnym, nienasyconym tłuszczom omega-9 oraz witaminie E. Obydwa składniki obniżają ryzyko pogorszenia funkcji mózgu.

Zbawienny wpływ awokado na mózg potwierdzają badania. Wedle testów u osób, które przez 6 miesięcy spożywały 1 awokado dziennie, znacznie poprawiła się koncentracja i pamięć.

2. Jajka

Jaja były tematem gorących dyskusji wielu dietetyków i teoretyków żywieniowych. Kiedyś uważali je za niebezpieczne w dużych ilościach, ponieważ zawierają cholesterol. Dziś nauka na szczęście obaliła ten mit, a jajka wróciły do łask. Jeśli nie jadasz ich dziennie więcej niż 5-8 sztuk, nic ci nie grozi.

Jajka są łatwe w przygotowaniu, mają ogrom zastosowań, a ponadto są dobrym źródłem białka, tłuszczy oraz choliny.

Ta ostatnia przyczynia się do produkcji acetylocholiny w mózgu, która odpowiada nie tylko za jego prawidłowe funkcje, ale również za skuteczną pracę układu nerwowego. Jedno jajko zapewni ci mniej więcej 20% dziennego zapotrzebowania na cholinę.

To wciąż nie wszystkie zalety jajek.

Zawierają również sporą ilość witamin z grupy B (B6 i B12). One również poprawiają pracę mózgu i układu nerwowego.

3. Kefir

Jednym z naturalnych i łatwo dostępnych źródeł probiotyków jest kefir. Uwzględnij go w swojej diecie, jeśli zależy ci na dobrej kondycji flory jelitowej. Dzięki temu jednocześnie poprawisz pracę mózgu.

Dlaczego?

Istnieje wyraźny związek między dobrym stanem flory jelitowej, a prawidłowymi funkcjami poznawczymi mózgu. Co więcej, probiotyki pomagają również osobom z chorobą Alzheimera. Badania wskazują, że gdy chory wzbogaci dietę probiotykami, usprawni swoje funkcje poznawcze.

Poza tym kefir to również źródło białka oraz wapnia, dzięki czemu poprawia kondycję stawów.

4. Kurkuma

Tym, co wyróżnia kurkumę, jest jej złoty kolor. Zawdzięcza go kurkuminie, czyli swojemu głównemu składnikowi. Jednak barwa to tylko jedna (i mało ważna) cecha tej substancji.

Bardziej zainteresują cię właściwości zdrowotne kurkuminy.

Po pierwsze, jej regularne spożywanie zwiększa poziom dopaminy i serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Po drugie badania wskazują, że kurkumina pomaga w walce z depresją. Co więcej, jest w tym równie skuteczna co popularny Prozac (antydepresant). Po trzecie, zwiększa przepływ krwi do mózgu — tak samo jak ćwiczenia fizyczne. Dzięki temu mózg otrzymuje więcej tlenu i składników odżywczych.

To wciąż nie wszystko.

Kurkumina pomaga osobom z zaburzeniami obsesyjno-kompulsywnymi. Oprócz tego działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco, dzięki czemu zmniejsza stany zapalne w mózgu. W efekcie przeciwdziała rozwojowi choroby Alzheimera.

5. Łosoś

W naszym zestawieniu łosoś reprezentuje większość tłustych ryb. Są one bowiem bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które mają udowodniony, pozytywny wpływ na pracę mózgu. Oczywiście oprócz tego ryby zawierają ogromną ilość białka, czyli budulca mięśni.

Łososia (i inne ryby) jedz przynajmniej 2 razy w tygodniu. Tak radzi większość dietetyków.

6. Orzechy

Rodzice często mówią dzieciom: „jedzcie orzechy, są zdrowe dla mózgu”. To przekonanie nie wzięło się znikąd.

Orzechy zawierają dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które sprzyjają pracy układu nerwowego i stymulują procesy intelektualne. Ponadto badania potwierdziły, że orzechy (również migdały) poprawiają funkcje poznawcze u osób starszych. Zawierają też związki polifeniczne, które łagodzą stany zapalne w mózgu.

7. Zielone warzywa liściaste

Zewsząd słyszymy, że warzywa są zdrowe i powinny znaleźć miejsce w diecie każdego człowieka. To prawda, ale dlaczego? Co takiego mają w sobie zielone warzywa liściaste, że dbają o kondycję twojego organizmu?

Jako że temat artykułu odnosi się do koncentracji, spojrzymy na ich zalety pod tym kątem.

Badania udowadniają, że już jedna porcja zielonych warzyw liściastych dziennie spowalnia spadek funkcji poznawczych, który następuje z wiekiem. To dzięki potężnej dawce luteiny i witaminy K — obydwie znajdziesz właśnie w tych darach natury.

8. Podsumowanie

Zdolność koncentracji wynika z dobrej pracy mózgu. Zachowasz go w nienagannej kondycji dzięki produktom, o których traktuje artykuł. Ich zróżnicowanie jest na tyle duże, że na pewno znajdziesz wśród nich coś dla siebie.

Uwzględnij je w codziennej diecie, a o wiele lepiej poradzisz sobie z każdym zadaniem, które wymaga wysiłku intelektualnego.

 

 

Brakuje ci wiedzy odnośnie podstaw zbilansowanej diety? Skorzystaj z pomocy dyplomowanych specjalistów Just be FIT! Ułożą dla Ciebie plan żywieniowy, ale również treningowy. Dzięki ich doświadczeniu osiągniesz każdy cel o wiele szybciej i co najważniejsze — bezpieczniej.

Jak bardzo podobał ci się artykuł? 🙂

Średnia ocena / 5. Ilość ocen:

Nikt jeszcze nie ocenił artykułu. Czas na Ciebie!

Regina Czubak

Regina Czubak

Dyplomowany dietetyk

Cześć! Jestem magistrem, inżynierem dietetyki. Studia ukończyłam na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie na Wydziale Technologii Żywności. Od 2012 roku pomagam osobom dietetycznie w poprawie jakości życia i zdrowia. Dietetyka i wpływ żywienia na zdrowie są dla mnie ogromną pasją. Jest to niesamowicie dynamiczna dziedzina nauki, dlatego ciągle się rozwijam i biorę udział w szkoleniach i praktykach poszerzających moje kompetencje.

Posted in Porady dietetyczne, Zdrowie